6 Saker du som spelare måste fatta om Måltipset

6 Saker du som spelare måste fatta om Måltipset

Måltipset är en svensk kreation, som lanserades 1983 av Tipstjänst. Idag är Måltipset en etablerad del av Svenska Spels spelfamilj. Spelet går ut på att välja  8 matcher, av 30, som tros bli målrikast. Spelidén är tämligen enkel. Men spelet i sig skapar en del märkliga konsekvenser och svårigheter. Den stora frågan är huruvida Måltipset är ett turspel eller inte; något som de lärde har debatterat sedan antiken, eller nära på. En följdfråga till detta spörsmål är ifall man kan man öka vinstchanserna på Måltipset. För att svara på detta måste vi ställa den djupgående frågan; vad är Måltipset? Här kommer ett försök till svar.

 • Ett klurigare spel. Att gissa de målrikaste matcherna är inte lätt, det krävs fingertoppskänsla och en hel del tur?
 • Ett enklare spel. Du kan dock få mycket hjälp av Måltipsets egen expert, kallad Xperten, samt genom systemspel, med och utan fullständig variation.
 • Ett vinsternas spel. Eftersom det är svårt att gissa rätt bildas det riktigt stora jackpottar i spelet.

Men… vad spelar det för teater?

Men… vad spelar det för roll om det är ett turspel? Nå, om det är ett turspel då kan du väl lika gärna blunda och peka som att tänka och gissa? Då gör du dessutom av med mindre kalorier. Lotto är väl ett spel gott som något i så fall? Så, om du inte föredrar att spela Lotto måste du först försöka att förstå ifall Måltipset är ett turspel eller ej. För att veta det här måste du först ta reda på ifall spelet har ett element av skicklighet eller inte.

 • Först och främst; gör vissa lag mer mål? Ja, det är säkert. Skapar vissa möten lag emellan mer mål (exempelvis vissa derbyn)? Ja, det kan vi slå fast. Blir det ofta mer mål när ett bättre lag möter ett sämre lag? Ja, det kan vi också säga.
 • Konsekvensen av detta är; att det alltid finns ett par matcher på de trettio där chansen är större att det blir många mål.
 • Problemet med Måltipset är att majoriteten av matcherna har halvstor chans att bli målrika, och halvstor chans att inte bli det.
 • Dilemmat är följande; att ett par rätt alltid kan sägas bero på skicklighet, men att alla rätt eller många rätt till stor del är tur. För att vinna stort, måste du alltså ha tur. För att vinna lite, okej, du är en smart kille eller tjej.

Måltipset; är det egentligen ett turspel?

Varför är utbetalningsgraden låg om det inte är ett turspel? Den är nämligen på 46%. I övrigt är det nästan bara turspel som Lotto som har utbetalningsgrader på den nivån. Måltipset är spelet som du helt klart kan vinna mycket pengar på, i och med jackpotten, som i många fall är flera miljoner kronor. Det är dock väldigt svårt att vinna så mycket, så svårt att det närmast liknar ett lotteri, och är det inte det då? Det är kul att gissa på de målrikaste matcherna, och det är inte omöjligt att vinna. Men det är som sagt mycket svårt.

Målmedvetenhet och tålamod

När du spelar Måltipset krävs massor av tålamod, det tar tid att vinna, och du vinner eventuellt aldrig stort, men om du lyckas kan du lägga av med att slita på ditt jobb, permanent (kanske). Det är spelet som kombinerar viss skicklighet med tur, och där prispengarna kan bli riktigt maffiga. Det är dock inte spelet där du vinner direkt (troligen) och du behöver ha tålamod. Men, ifall du lyckas bemästra din egen otålighet och arbetar målmedvetet kan du plötsligen stå där, ensam med åtta rätt; det är inte omöjligt.

Sakerna om Måltipset du som spelare måste fatta

 1. Du kan vinna riktigt mycket pengar på Måltipset. Högsta vinsten som har betalats ut var drygt 24 miljoner kronor, år 1994.
 2. Du kan få gott om hjälp av Svenska Spels automatiska spelexpert, Eller genom olika typer a systemspel.
 3. Måltipset har lägre utbetalningsgrad än exempelvis Stryktipset, Europatipset och Topptipset.
 4. Av prispotten går 55% till de som har alla rätt, 20% går till de som har 7 rätt, och 25% går till de som har 6 rätt.
 5. Det bästa receptet för vinst på Måltipset är en del skicklighet och en hel massa tur; utan tur vinner du aldrig, och utan skicklighet blir det betydligt svårare att vinna.
 6. Tålamod, tålamod, och åter tålamod. För att vinna måste du arbeta systematiskt och enträget. Du måste ha målmedvetenhet och vara lugn för att dra det längsta strået.