MÅLTIPSET

Måltipset – En svensk spelidé

Måltipset är en enkel men genial spelidé som lanserades 1983 av Svenska Spel. Det är ett svenskt koncept som med åren har blivit mycket populärt, även utomlands. Spelet går ut på att gissa vilka åtta fotbollsmatcher som blir de målrikaste, av trettio handplockade bataljer. Spelet ger vinster ända ned till fyra rätt, fyra rätt ger dock enbart vinst i form av gratisrader. Måltipset genererar inte alltid en vinnare med åtta rätt, men det fina i kråksången är att vinsten i sådana fall sparas till framtida omgångar. Spelet skapar därför fina jackpottar som genom åren har bjudit på riktigt stora vinster. Måltipsets största jackpott var på över 24 miljoner kronor.

Små Fakta

Pris per rad: 2.50
Minsta spel: 1 rad på nätet och 4 rader i butik
Erbjuds av: Svenska Spel
Webbsida: https://www.svenskaspel.se/maltipset
Premiär: 26 mars 1983
Kan spelas på nätet: ja

Hur spelar jag på Måltipset?

Måltipset är inte svårt att spela. Målet är att plocka åtta matcher (av trettio stycken) som du tror kommer att generera flest mål. Matcherna är utvalda av Svenska Spel och du kan vara helt säker på att det handlar om veckans toppmatcher, både ifrån Svensk och internationell fotboll.

 • Det finns olika sorters system att välja mellan. Du kan dels välja enkelrader, dels olika typer av matematiska system, såsom reducerade system.
 • Var spelar jag? Dels hos Svenska Spels spelombud, som både är stora och små butiker, och dels på svenskaspel.se/maltipset
 • Om jag ångrar mig? Du kan ångra ditt spel innan spelstopp äger rum, denna tidpunkt skiljer sig dock lite från vecka till vecka. Eftersom tidpunkten skiljer sig åt rekommenderas du surfa in på Svenska Spel och titta närmare på när det är spelstopp för respektive omgång.
 • Måltipset Xperten. Svenska Spel kallar den Xperten. Den består av tio kunniga fotbollsexperter som uttalar sig om matcherna. Svenska Spel skapar därigenom en trovärdig förutsägelse som kan hjälpa oss spelare.

Läs mer –  6 Saker du måste fatta om Måltipset

Systemspelen

Förutom enkelrader erbjuder Svenska Spel två typer av systemspel. Dessa är system med- och utan fullständig variation.

 • M-system, även kallade matematiska system. Måltipset erbjuder sex stycken M-system. De erbjuder fullständig variation.
  • M9 = 9 kryss som omfattar 9 rader (insats 9 x 2.50 = 22.50)
  • M10 = 10 kryss som omfattar 45 rader (insats 45 x 2.50 = 112.50)
  • M11 = 11 kryss som omfattar 165 rader (insats 165 x 2.50 = 412.50)
  • M12 = 12 kryss som omfattar 495 rader (insats 495 x 2.50 = 1 237.50
  • M13 = 13 kryss som omfattar 1 287 rader (insats 1 287 x 2.50 = 3 217.50)
  • M14 = 14 kryss som omfattar 3 003 rader (insats 3 003 x 2.50 = 7 507.50)
 • R-system, även kallade reducerade system. är system reducerade ur M-systemet, där du helt enkelt kan tjäna rader i spelbutiken jämfört med att utföra dem manuellt. Vinstchansen minskar något men det gör även priset för kupongen. Måltipset erbjuder fyra stycken R-system.
  • R11 = 11 kryss som omfattar 18 rader (insats 18 x 2.50 = 45.00)
  • R12 = 12 kryss som omfattar 27 rader (insats 27 x 2.50 = 67.50)
  • R13 = 13 kryss som omfattar 60 rader (insats 60 x 2.50 = 150.00)
  • R14 = 14 kryss som omfattar 138 rader (insats 138 x 2.50 = 345.00)

Fördelar och nackdelar med Måltipset

Nedan listar vi ett antal fördelar och nackdelar associerade med spelet.

Fördelar med Måltipset:

 • Måltipset har en social dimension. Det är ett spel där du kan träffas och diskutera matcherna, systemen med mera. Du kan diskutera på nätet, i spelbutiken eller varför inte över en öl på det lokala haket.
 • Spelet skapar stora jackpottar eftersom det är relativt svårt att få alla rätt. Du kan därför vinna riktigt mycket pengar på Måltipset när jackpotten är stor, och de största vinsterna på Måltipset är betydligt större än de största vinsterna på exempelvis Topptipset eller Europatipset.

Nackdelar med Måltipset:

 • De flesta experter än ense om att Måltipset är mer av ett turspel jämfört med exempelvis Stryktipset eller Europatipset.
 • Spelet kan bara spelas en gång i veckan, och eftersom det rör sig om trettio matcher innebär det alltid en väntan innan du får reda på slutresultatet. Är du otåligt lagd är spelet eventuellt inte för dig, å andra sidan kan spelet vara precis det du söker efter, om du gillar lugna spel, där kärleken till sporten är huvudnummer.
 • När svenska spel höjde den så kallade utbetalningsgraden för Stryktipset och Europatipset från 45% till 65% rördes den inte för Måltipset, och förblev 46%. Det är endast marginellt högre än för turspelet Lotto (45%).
 • Måltipset är kraftigt kopplat till idrottsglädjen, och särskilt till fotbollen. Om du inte tycker om fotboll eller idrott är spelet troligen inget för dig.

Sammanfattning

Måltipset är ett intressant spel med flera dimensioner. Det är ett spel som är baserat på kärleken till idrotten och fotbollen. Det är ett spel som befinner sig i gråzonen mellan tur och skicklighet. Det är ett spel där du får frotterade dig i hela trettio kanonmatcher runt om i världen, och där du får möjlighet att gnugga dina geniknölar och gissa vilka av drabbningarna som genererar mest mål. Spelet erbjuder intressanta systemspel och ger dig stora möjligheter att använda dina spelkunskaper. Svenska Spel låter dig ta del av Xperten. Det är en panel av duktiga fotbollskunniga som helt gratis skänker dig sina råd inför matcherna. Spelet är som många andra tipsspel inte i det snabbaste laget, och det kan för vissa spelare verkar långsamt, men om du gillar avslappnade spel är detta definitivt något för dig. Det är ett spel med en social dimension, som skänker många en glädje i vardagen. Måltipset är ett billigt spel och kostar ungefär en tia i butiken (på nätet ännu mindre). Det kan därför åtnjutas av de flesta som gillar vardagsspänning, fotboll eller spel i största allmänhet. Spelet är definitivt ett folkspel. Det är konstruerat för att kunna vara kul och intressant för alla, både gammal och ung.