Oddset – BOMBEN

Oddset Bomben – Utmaningen!

Oddset Bomben hade premiär i Sverige år 2001. Spelidén har dock sitt ursprung i Finland. Bomben består av två till fyra matcher (hockey- och fotbollsmatcher), utvalda av Svenska Spel. Målet med spelet är att gissa det exakta målresultatet för var och en av dessa matcher. Bomben ger skyhöga odds, eftersom det avser exakta spelresultat. Den högsta vinst som har betalats ut gav över 2,5 miljoner gånger pengarna. Den största nackdelen med Oddset Bomben är svårighetsgraden. Det är nämligen väldigt svårt att gissa det exakta målresultatet i en match. Du kan minimera spelets svårighetsgrad genom att gardera matcher, det vill säga genom att gissa på flera parallella resultat. Att göra detta i någon större omfattning blir dock väldigt dyrt, avvägningen du måste göra blir därmed mellan odds, svårighetsgrad och kostnad. Nedan visas resultatet från en specifik Oddset Bomben kupong.

BOMBEN RESULTAT

Brynäs – Linköping, 4 – 1
Leksand – Karlskrona, 0 – 1
MODO – Björklöven, 3 – 3

Odds: 28 003,80 

Små Fakta

Minsta pris per rad: 1 krona
Minsta spel per kupong: 10 kronor (för att få lov att lämna in kupongen)
Vinstsumma: Det aktuella oddset multipliceras med insatsen
Återbetalningsnivå: 65 % (varav 5 % som fonderas till Rullpott Bomben)
Erbjuds av: Svenska Spel
Webbsida: https://www.svenskaspel.se/bomben
Premiär: 2001
Kan spelas på nätet: ja

Hur spelar jag på Oddset Bomben?

Oddset Bomben går till på följande vis. På din spelkupong i butiken, eller på nätet, finner du fyra olika spel. Dessa kallas för Bomben 1, 2, 3 och 4. De består av två till fyra matcher. Du spelar genom att gissa resultatet för samtliga av dessa matcher. Du kan öka din chans till vinst genom att spela systemspel. Det gör du genom att gardera resultatet för en eller flera matcher.

 • Din vinstchans ökar ifall du spelar med system. Systemspel går ut på att manuellt gardera resultatet för en eller flera matcher, du kan sedan reducera ditt system för att minska kostnaden för kupongen.
 • Var spelar jag? Dels hos Svenska Spels spelombud, som både är stora och små butiker, och dels på svenskaspel.se/bomben
 • Om jag ångrar mig? Du kan annullera spelet upp till 30 minuter efter att det har betalats. Det kan dock ångras högst 1 minut efter spelstopp.
 • Svenska Spel kallar den Xperten. Xperten är en panel av fotbolls- och hockeyexperter som ger dig sina matchråd. Dessa råd är givetvis endast en åsikt, men de kan förhoppningsvis hjälpa dig att göra bättre gissningar.

Systemspelen

På Oddset Bomben kan du spela system genom att kryssa för mer än ett matchresultat, med andra ord garderar du matchen, du kan sedan reducera systemet för att minska kostnaden på kupongen.

 • Manuella garderingar. När du spelar Oddset Bomben måste du gissa det exakta resultatet, och det är riktigt svårt. Du kan dock minska svårighetsgraden genom att gardera med flera olika slutresultat för en viss match. Du kan till exempel satsa pengar på att en match slutar 2-1, 3-1, eller 4-1 till ett av lagen. Nackdelen med systemspel är att det snabbt blir dyrt, om du gör många manuella garderingar, du kan då reducera systemet för att minska kostnaden.
 • Med en systemreducering kan du minska kostnaden för ditt system. En reducering går ut på att utesluta vissa typer av resultat. Det finns tre olika typer av system-reduceringar som du kan göra.
  • Du kan utesluta hemmasegrar
  • Du kan utesluta oavgjorda resultat
  • Du kan utesluta bortasegrar

Fördelar och nackdelar med Oddset Bomben

Nedan listar vi ett antal fördelar och nackdelar associerade med spelet.

Fördelar med Oddset Bomben:

 • En av de absolut största fördelarna med Bomben är de skyhöga odds du får på dina tips. Du kan därmed vinna riktigt mycket pengar, för en billig peng. Många av de andra spelen ger dig små-vinster då och då, på Oddset Bomben vinner du å andra sidan stort när du väl vinner.
 • Oddset Bomben är mycket lättare att sätta sig in i jämfört med exempelvis Stryktipset eller Europatipset.
 • Utbetalningsgraden för Oddset Bomben är 65 %. Det här är en relativ hög siffra för att vara från Svenska Spel. Stryktipset och Europatipset har samma utbetalningsgrader. Utbetalningsgraden hos Svenska Spel är dock låg jämfört med vissa privata aktörer där den kan vara på över 90%. Svenska Spel försvarar sin låga vinstgrad genom att peka ut hur delar av intäkterna går tillbaka till statskassan och därmed kommer alla till del.
 • För att vinna på Oddset Bomben måste du givetvis ha tur, som i alla spel, men Bomben har också ett element av skicklighet, precis som alla odds-spel. Kan du mycket om sporten och vet hur lagen spelar är det större chans att dina gissningar slår in än om du inte vet vad en puck är.

Nackdelar med Oddset Bomben:

 • Spelet har en stor nackdel, det är inte omedelbart. Det lider av samma sjuka som flera andra spel inom samma genre. Du kan bara spela då det finns matcher, och du måste vänta på att matcherna avgörs för att få resultatet.

Sammanfattning

Oddset Bomben samlar det bästa från flera andra Odds- och Stryktipsspel. Jämfört med Stryktipset och Europatipset består det av färre matcher och är därmed lättare att sätta sig in i. Det går dessutom av stapeln oftare än både Stryktipset och Europatipset. Jämfört med Oddset Lången ger det högre odds, det är svårare att vinna på, men ger å andra sidan riktigt rejäla vinster. Vissa vinster är stora nog för att du skall kunna flytta till en söderhavsö för resten av livet eller för att göra den där jorden-runt-resan du alltid har drömt om. Det är svårare att vinna på Oddset Bomben än på många andra spel inom samma genre, men det är också kul, spännande och ger bra odds. Det ger stora vinster för de som vinner och du har något att drömma om när du spelar.

 • Skillnader mot Stryktipset och Europatipset
  • Bomben består av få matcher och är enkelt att sätta in sig i
  • Bomben går av stapeln ofta
  • Det är svårare att gissa rätt på Bomben, eftersom du måste tippa på det exakta resultatet
 • Skillnader mot odds-spel såsom Oddset Lången
  • Bomben ger betydligt högre vinster då oddsen är större
  • Du måste gissa exakta resultat på Bomben vilket gör det svårare
  • Du får förvalda tipsrader av Svenska Spel
  • Systemspel är väldigt enkelt att spela med på Bomben

Oddset Bomben är ett trevligt typ av odds-spel. Efterhand som odds-spelen har ökat i popularitet har Svenska Spel adderat fler och fler varianter. Denna variant uppfanns som sagt i Finland och adopterades av Svenska Spel år 2001. Bomben blev snabbt populär i Sverige och är idag ett spel som många uppskattar och spelar vecka efter vecka.