Så ökar jag mina vinstchanser på Stryktipset

Så ökar jag mina vinstchanser på Stryktipset

Kan 1,3 miljoner individer ha fel? Det är nämligen antalet svenskar som drar en stryktipsrad varje lördag. Vad driver oss till det här? Att vi gillar sporten..? Antagligen. Att vi hoppas vinna pengar..? Säkerligen. Men vad gör folk egentligen? Vad gör vi? Gör vi allt vi kan för att vinna på Stryktipset och hur kan vi öka våra chanser?

Ett enkelt spel i grunden

Stryktipset är ett enkelt spel i grunden. Spelet går ut på att gissa resultaten för tretton fotbollsmatcher, och varje match kommer med tre val, hemmavinst, bortavinst eller oavgjort. Spelet är billigt, och kostar endast en krona per rad. Vi är många som drömmer om den där stora vinstsumman, och som spelar en eller flera rader. Ifall du spelar flera rader heter det att du garderar, du spelar nämligen på flera parallella resultat. Detta är givetvis dyrare men ökar också vinstchansen.

Men… hur vinner jag egentligen?

Vi vill alla öka våra vinstchanser, men strategierna för att uppnå detta skiljer sig åt. Nedan möter vi  tre olika typer av spelare, som alla följer sin egen övertygelse.

 • Fotbollsälskaren
 • Soffliggaren
 • Spelteoretikern

Om jag inte lyckas kan jag för lite

Fotbollsälskaren drömmer om en värld där absolut kunskap ger tretton rätt varje gång. Han pluggar, läser och diskuterar. Han slår sig själv på smalbenet när han har fel. Han är lite av en fotbolls-Sokrates, all hans tid går åt att tänka fotboll. Han är en filosof. Fotbollsälskaren följer slaviskt dessa kriterier för att vinna:

 • Studera, studera, studera. Läs på om lagen, om ligorna, och samla på all statistik du kan.
 • Följ lagens prestationer löpande, och se till att alltid vara uppdaterad.
 • Se till att alltid ha koll på nyheter, exempelvis angående skadade- eller avstängda spelare, om nyförvärv eller byte av tränare.
 • Se till att koll på trender, spelarform, lagform, med mera.
 • Ha dunderkoll på inbördesmöten lagen emellan.
 • Djup förståelse för ligorna och länderna. Kan vissa ligor vara ”säkrare” än andra? En jämnare liga är troligen mer svårtippad.

Det är dumt att jobba för mycket

Soffliggaren har en helt annan fotbollsfilosofi, och livsfilosofi i allmänhet. Han gillar att slötitta på fotbollen, och har koll på de bästa lagen, å andra sidan vet han knappt i vilket land The Championship går av stapeln, och han bryr sig inte heller. Han tycker det är dumt att jobba för mycket. Det finns experter som redan vet allt så varför skall jag anstränga mig? Om jag kan helgarderar jag alla matcher mellan lag jag inte känner till. Soffliggaren spelfilosofi låter lite så här:

 • Utnyttja experter så långt som möjligt, såsom Svenska Spels egen
 • Spela system, och bocka gärna för reducerade system, om någon säger till dig att de ökar vinstchansen och vinstsumman.
 • Helgardera alltid alla matcher mellan lag du inte känner till, och spela alltid på storlagen.
 • Betala alltid en slant extra för fler garderingar, om kupongen innehåller många okända lag.
 • Fråga polaren, men argumentera inte med honom, och ifall han kan fotboll, åtminstone mer än du, och det gör han säkert, så följ hans råd.

Man kan i princip få alla rätt utan att veta vilka som spelar

Spelteoretikern bryr sig inte särskilt mycket om sporten, kanske inte alls. Han bryr sig bara om oddsen och hur dessa rör sig. Han har inga känslomässiga band till lagen. De är endast ett antal namn med odds. Hans spelfilosofi lyder ungefär som följande:

 • Glöm bort vilka som spelar. Glöm bort allt du kan om sport och följ inga expertråd.
 • Målet med spelet är inte att vinna ofta, utan att vinna mycket, det är därför meningslöst att följa experternas tips, eftersom de flesta följer dem.
 • Bekymra dig endast om en sak. Hur oddsen står i förhållande till hur svenska folket spelar (=streckar). Är oddsen högre än antal streck är det bara att spika matchen i fråga, Är det tvärtom skall du vara försiktig med matchen. Du kan exempelvis gardera den.
 • Du kan enkelt jämföra oddsen från flera olika bettingsidor med varandra, de finns nämligen att finna där gratis.
 • Oddsen har nästan alltid rätt, bry dig därför inte om hur människorna har streckat matcherna, endast om oddsen är större än antal streck.

Sammanfattning

Vi har naturligtvis hårdragit det hela, få människor är nämligen så extrema som exempelindividerna här ovan, världen är ingen svartvit plats. Det finns förvisso en skara hårdföra spelteoretiker som inte tittar på eller bryr sig om sporten, de är spekulanter, och de har en poäng. Spel handlar om odds, det är en typ av spekulation. Det finns dock mycket annat som påverkar matcherna, och sportkunskap är aldrig fel. De flesta av oss hamnar ju trots allt någonstans mitt i mellan dessa figurer; vi gillar nämligen fotboll, vi läser på, vi kollar med experter och kompisar och vi tänker lite på odds och spelteori. Poängen är att det är svårt att vinna på Stryktipset. Det går att öka sina vinstchanser, men det finns ingen ”quick-fix”. Vi hoppas att ni fick en del nya idéer av att läsa denna blogg. Lycka till, ha det kul med spelandet, men glöm inte bort allt annat som är viktigt i livet!