Trav – V65

V65 – Sveriges mest klassiska travspel

V65 är det äldsta och mest klassiska bland ATG:s nuvarande spel. Det är också det mest välkända travspelet i Sverige, historiskt sett. Det hade premiär redan 18 augusti 1974 och var ATG:s spel nummer ett fram till 1993 då V75 introducerades. Sedan dess har V65:s inflytande minskat, du kan dock fortfarande spela V65 flera dagar i veckan. Spelet liknar många av ATG:s andra spel, men det som liknar det mest är V64. V65 spelas i sex avdelningar (=lopp), ‘V’ betyder vinst och 65 står för vinst på sex och fem rätt. Prissumman delas lika mellan de som har sex och de som har fem rätt.

Små Fakta

Erbjuds av: ATG
Webbsida: https://www.atg.se/v65
Premiär: 18 augusti 1974
Speldagar: Flera gånger i veckan
Tävlingsplats: Det varierar
Kan spelas på nätet: ja
Kostnad: Lägst 1 krona
Vinstkrav: Nå 5, eller 6 rätt på kupongen (vinster under 20 kronor betalas dock inte ut)
Vinstsumma: Varierar beroende på odds och satsad peng
Utbetalningsgrad: 65%

Hur spelar jag på V65?

Det är inte alltid lätt att spela på trav, och det gäller även V65. Det är alltid bra att få tips och hjälp och detta avsnitt hoppas kunna bidra med idéer som kan underlätta för dig när du spelar.

 • Du spelar genom att markera en eller fler hästar i varje avdelning. De hästar du markerar är de hästar du spelar på och de du tror kan komma att vinna avdelningen.
 • När du spelar på (markerar) fler än en häst i en viss avdelning heter det system. Detta är en typ spelstrategi du utför för att öka din vinstchans. Nackdelen med systemspel är att det blir dyrare ju fler hästar du spelar på, något som kan vara värt att minnas.
 • Travspel handlar mycket om strategi, och kunskap. Du vinner lättare om du vet mer, att spela enbart på chans är dumt. Då har du mycket större chans att vinna på, låt oss säga, en enarmad bandit. Nej, spelets mål är att kombinera tur med kunskap om sporten och om spel och odds i allmänhet, det skall inte vara som att singla slant. Ju mer du vet desto större chans har du att vinna.
 • När du räknar ut systemets kostnad skall du först och främst använda grundkostnaden för kupongen, som är 1 krona. Det innebär att det lägsta priset för kupongen (1x1x1x1x1x1x1x0,25) blir exakt 1 krona, ifall du spelar på endast en häst i varje avdelning. Låt oss ta följande exempel. Vi har följande nedanstående kupong, där siffrorna står för markerade hästar i varje omgång: 2x5x2x2x1x2x1,0=80 kronor. Priset för detta system blir alltså 80 kronor, varken mer eller mindre.
 • Du skall även markera reservhäst till varje avdelning, reserven är den häst som blir en del av ditt system ifall någon/några av dina originalhästar av någon anledning stryks, exempelvis på grund av skada. Ifall ingen reserv väljs ut plockas den från en förutbestämd turordning.
 • Ifall ingen spelare får alla rätt eller ifall väldigt många spelare får fem rätt, så många att prispengen understiger 20 kronor, går prispengarna vidare till nästa speltillfälle enligt följande schema:
  • V65 fredag lunch -> nästkommande fredag lunch
   V65 lördag kväll -> nästkommande lördag kväll

Testa att spela V6

Du kan välja att endast spela för sex rätt, vilket i så fall innebär att du inte vinner något alls på fem rätt. Gör du det här vinner du 2,0 gånger pengarna vid alla rätt.

Spela med Harry Boy

Harry Boy är ATG:s egen expert. Det kan vara en hjälp för dig som inte har mycket erfarenhet av trav eller om du inte hinner sätter dig in i respektive avdelning. Antingen kan du låta Harry Boy fylla i hela kupongen åt dig, eller så tar du de idéer du har och låter Harry fylla i resten.

Fördelar och nackdelar med V65

Nedan listar vi ett antal fördelar och nackdelar associerade med spelet.

Fördelar med V65:

 • V65 har, precis som de andra travspelen, ett spännande tävlingsmoment som du kan följa på plats, på den travbana som tävlingen avgörs på.
 • Tävlingarna hålls flera gånger i veckan, jämfört med exempelvis V86 och V75. Du har därmed möjlighet att spela på V65 oftare. Det är givetvis en fördel för dig som gillar att alla flera spel i veckan att se fram mot.
 • V65 är ett något dyrare spel än vad exempelvis V75 och V86 är, men det är å andra sidan billigt jämfört med många andra spel där ute i speldjungeln, oavsett ifalll det gäller sportspel eller kasinospel. V65 kostar 1 krona som lägst, det blir dock dyrare ju mer avancerat ditt system är.

Nackdelar med V65:

 • Trav är en sport som det tar tid att sätta sig in i, ifall du inte skall ta hjälp av en expert såsom Harry Boy. V65 är inget undantag från denna regel. Du behöver läsa på och du behöver få en känsla för spelet för att lyckas riktigt bra, det är å andra sidan ett spel som också uppskattas tack vare det här, det är intressant att följa och en hobby för många, och det kanske kan bli det även för dig?

Sammanfattning

V65 har funnits i över fyrtio år, spelet har förlorat lite av sin status sedan V75 blev lördagsnumret hos ATG, men det är ännu en viktig del i travutbudet. Det går av stapeln varje vecka och uppskattas av många entusiaster runt om i landet. Spelet är relativt billigt och priset per kupong är 1 krona. V65 är precis som många andra travspel lite av en vetenskap, och det tar tid att sätta sig in i och förstå. Du kan ta experthjälp i form av Harry Boy, känd från TV-reklamen. Harry kan hjälpa dig med hela eller delar av din kupong, vilket givetvis är jättebra. V65 lever vidare, och det ska bli intressant att se vad det blir av denna ATG-klassiker i framtiden. Testa på att spela på du också!