Trav – V75

V75 – En 20-årig succé på hästar

Sedan 1993 när V75:s första lopp gick av stapeln har tävlingen varit en otrolig succé. V75 är tävlingen och det medföljande spelet som går ut på att satsa och förhoppningsvis vinna på hästar. ‘V’ står för vinst och 75 står för vinst på 5, 6 och 7 rätt. Det är ett spel som idag omsätter tiotals miljoner kronor vid varje tillfälle. Det lämnas in hundratusentals system varje vecka, en smått fantastisk siffra. Många individer lever för spelet och det ger tusentals och åter tusentals individer glädje och spänning varje gång. Det är inte lätt att vinna mycket på V75, men spel är ju så mycket mer än stora vinster, det är spänning, glädje och gemenskap, och vi som gillar trav känner definitivt mycket gemenskap.

Små Fakta

Erbjuds av: ATG
Webbsida: https://www.atg.se/v75
Premiär: 1993
Speldagar: Alla lördagar (+ ca 20 dagar om året i samband med större evenemang)
Kan spelas på nätet: ja
Kostnad: Lägst 0,50 kronor
Vinstkrav: Nå 5, 6, eller 7 rätt på kupongen
Vinstsumma: Varierar beroende på odds och satsad peng

Hur spelar jag på V75?

Det finns en del att tänka på när du vill spela på V75, och en del knep som kan underlätta för dig. Vi listar några saker här nedan som du kan tänka på. Vi ger dig ett recept till V75 helt enkelt.

 1. När du valt kupong för V75 är det dags att fylla i den. Börja med att markera vilka hästar du vill spela i varje avdelning (=lopp). Du kan markera allt ifrån en häst (spik) till samtliga hästar. Ju fler hästar du markerar desto dyrare blir det. Du markerar en häst genom att dra ett lodrätt streck över rätt nummer (det nummer som avser en viss häst i en viss avdelning).
 2. Tänk på att göra ordentlig research innan du spelar. Finns det exempelvis många starka hästar i en viss avdelning, eller om avdelningen inte har någon klar favorit, skall du kanske markera flera hästar i den avdelningen. Har en avdelning å andra sidan en eller två klara favoriter skall du kanske enbart markera dem.
 3. När du har markerat alla avdelningar med hästar skall du högst upp på kupongen fylla i den raden där det står hästar. Du fyller där i hur många hästar du har markerat i respektive avdelning. Du gör det för att lättare räkna ut kostnaden för systemet.
 4. Du räknar ut ditt system genom att multiplicera alla de hästar du har markerat med grundkostnaden för kupongen vilken är 50 öre. Det innebär att den minsta kostnaden för kupongen är 50 öre, ifall du endast markerar en häst i varje avdelning (1x1x1x1x1x1x1x0,50). Låt oss genomföra ett enkelt tankeexperiment. Låt säga att du har följande serie: 2x5x2x2x1x2x3x0,50=120 kronor. Det här innebär att detta system kostar 120 kronor att spela.
 5. Nästa steg är att fylla i reserver, det är hästar som kommer att användas ifall någon av dina markerade hästar blir strukna (exempelvis vid skada). Du kan markera två reserver för varje avdelning, ifall du inte markerar någon reserv används en förutbestämd turordning.
 6. Det allra sista du skall göra innan du lämna in kupongen är att fylla i det antal system du vill spela med: 2, 5, 10, 20, 50, 100. Detta val innebär i praktiken att du lämnar in samma kupong flera gånger, väljer du siffran 10 innebär det att du väljer att spela din kupong tio gånger. Det här innebär förstås att du får betala tio gånger så mycket för ditt system, med det innebär även att du vinner tio gånger så mycket, när du väl vinner. Känner du dig säker på ditt system så kan det vara en idé att spela mer än ett system.

Fördelar och nackdelar med V75

Nedan listar vi ett antal fördelar och nackdelar associerade med spelet.

Fördelar med V75:

 • V75 är ett fartfyllt spel där det gäller att spela på hästar, varje avdelning erbjuder spänning. Vi talar om snabba lopp som är roliga att följa.
 • Spelet betalar ut vinster till de som har fem, sex och sju rätt. Det innebär att det är relativt lätt att vinna pengar på V75, men svårt att vinna mycket pengar. Det är kul för oss som vill spela varje vecka, och som gillar spänningsmomentet. Prispoolen på spelet fördelas på följande sätt: 40% går till de som har sju rätt, 20% till de som har sex rätt, och resterande 40% till de som får fem rätt. Är prispengen under 15 kronor går den dock vidare till nästa vecka.
 • Vi har redan uppmärksammat att man kan vinna en liten slant då och då på V75. Det går dock även att vinna riktigt mycket pengar. Den 27:e februari 2010 gick rekordvinsten till en ensam vinnare, han vann drygt 67 miljoner kronor.
 • Du kan spela V75 på flera olika platser, både virtuella och verkliga, du kan dels spela på datorn, mobilen eller surfplattan, och du kan dels gå till något av ATG:s spelombud.

Nackdelar med V75

 • För de som aldrig har spelat på trav tar det ett tag att sätta sig in i, det har sina egna regler och särdrag som tar tid att lära sig, det finns dock numera bra travskolor som hjälper dig att komma igång.
 • V75 avgörs en gång i veckan, samt vid ett tjugotal andra tillfällen om året vid speciella travevent, vilket innebär att du måste vänta en hel vecka till nästa spelomgång. För vissa kan det här vara lite tråkigt, å andra sidan ger det dig mycket tid att sätta dig in i travsporten.

Sammanfattning

V75 är travsportens populäraste och mest kända tävling. Den attraherar Sveriges bästa hästar såväl som kuskar och hundratusentals människor spelar på den. V75 består av sju individuella lopp som benämns avdelningar. Målet med spelet V75 är att spela på dessa avdelningar, och att gissa vilken häst som kommer att segra i varje en av dem. Vinster utgår vid 7, 6 och 5 rätt vilket innebär att det är relativt lätt att vinna lite pengar på V75, men väldigt svårt att vinna mycket pengar. Om en ensam vinnare får sju rätt kan det dock leda till riktigt stora vinster. V75 är det populäraste spelet för trav, det är en riktig succé. Testa det du också.