V3:an – Hur spelar man V3?

V3 – Det flexibla spelet

V3 såg dagens ljus för första gången den 13 juli 1994, på Solvalla. Spelet skiljer sig på vissa sätt från de andra V-spelen från ATG. Du satsar nämligen inte på alla avdelningar (=lopp) i förväg när du spelar på travbanan, istället spelar du på avdelningarna en i taget genom att köpa andelar för den/de hästar du tror på, vinnarhästens andelar går vidare till nästa avdelning där du kan fördela dem på nytt. ATG hävdar att det här ger spelet en särskild dimension av spänning och kontroll. Spelar du på nätet eller i butiken måste dock alla pengar satsas i förväg, på en eller flera hästar i varje avdelning, på samma sätt som för de andra spelen från ATG. Spelet kostar 10 kronor per rad, vilket innebär att det kostar en tia att satsa på en häst i varje avdelning. Precis som för V4 och för V5 måste du ha alla rätt för att vinna pengar, men precis som för ovan nämnda spel måste alltid minst en person vinna på varje tävling, vilket innebär att ifall ingen har fått tre rätt vinner den som har två rätt, och så vidare. Spelet erbjuds varje dag, och oftast även flera gånger per dag.

Små Fakta

Erbjuds av: ATG
Webbsida: https://www.atg.se/V3
Premiär: 13 juli 1994
Speldagar: Varje dag, året runt.
Spelplatser: På nätet, i butiken eller på tävlingsbanan.
Kostnad: 10 kronor per rad (för spel i butik eller på nätet)
Vinstkrav: Alla rätt (undantag finns, se information på diverse ställen i texten)
Vinstsumma: Varierar beroende på odds, antal vinnare och satsad peng

Tid och plats

V3 genomförs minst en gång per dag, och oftast flera gånger om dagen. Spelet hålls oftast inom ramen för andra tävlingar:

  • V3 avgörs från måndag till fredag inom ramen för V5.
  • Under onsdagskvällen arrangeras tävlingen inom ramen för V86 och på lördagar inom ramen för den ordinarie V75-omgången, och ofta inom ramen för V65.
  • Ungefärliga spelstopp för V3: Middagspass – 12:20,Eftermiddagspass – 15:00, Kvällspass Nr.1 – 18:30, Kvällspass Nr.2 – 21:00.

V3 arrangeras i princip hela landet, under ett kalenderår saknas bara några enstaka banor. På onsdagar är Solvalla alltid en av värdarna, eftersom V86 arrangeras där, V3 går nämligen av stapeln inom ramen för den tävlingen. På lördagar är V75- och V65-banorna värdar för tävlingen.

Hur spelar jag på V3?

V3 går ut på att gissa de vinnande hästarna i tre avdelningar (=lopp), men till skillnad från de andra V-spelen från ATG finns det två olika varianter av V3 som beror på spelplatsen. Nedan förklaras dessa i sin helhet:

  • Spelar du i butiken eller på nätet spelar du precis på samma sätt som på de andra travspelen från ATG. Du satsar pengar på tre avdelningar och du väljer den/de hästar du tror på. Desto mer hästar du spelar på desto dyrare blir spelet. Vinner en av dina valda hästar får du ett rätt, vinner två av dem får du två rätt och så vidare.
  • Om du spelar på travbanan ser spelet lite annorlunda ut, istället för att spela på alla avdelningarna samtidigt satsar du på ett lopp i taget, och du köper då andelar till de hästar du tror på, vinnande häst tar med sig sina andelar till nästa avdelning, och du kan fördela dessa igen.

Några speltips när du spelar på V3

  • Du kan alltid spela V3 på ATG:s ombud, vilka innefattar både små och stora butiker. Du kan spela på nätet om du vill: atg.se/v4 eller på plats; på travbanan.
  • När du räknar ut hur mycket ditt system kostar måste du alltid multiplicera det med grundkostnaden för spelet, vilket är 10 kronor. Systemet kan till exempel se ut så här: (2x3x4) x10 = 240 kronor. I detta exempel spelar du på två hästar i avdelning ett, på tre hästar i avdelning två, samt på fyra hästar i avdelning tre. Du multiplicerar därefter med grundkostnaden som är 10 kronor och får det sammanlagda priset på 240 kronor.
  • Harry Boy är ATG:s egen spelexpert. Harry vet det mesta och han kan ge dig både en eller två hjälpande händer om du så önskar. Han kan hjälpa dig med delar av ditt spel eller med hela spelet.

Fördelar och nackdelar med V3

Nedan listar vi ett antal fördelar och nackdelar associerade med spelet.

Fördelar med V3:

  • V3 arrangeras varje dag, och oftast flera gånger dagligen. Det är ett spel som du kan njuta av så ofta du vill, på plats eller genom den virtuella verkligheten.
  • Normalfallet säger att du måste ha alla rätt för att vinna pengar, det finns dock en specialregel som säger att minst en spelare alltid vinner pengar. Det här innebär i praktiken att du kan vinna pengar även om du endast har en eller två rätt, om du har tur. Det är naturligtvis strålande att spelet alltid genererar minst en vinnare.
  • Du kan följa V3 på flera platser, du kan följa tävlingen på plats, framför teven eller vid datorn. Du kan spela på följande platser: antingen på nätet, i butiken; i en av ATG:s ombud, eller på plats; på tävlingsbanan.
  • Spelet arrangeras runt om i Sverige, och du har alltid möjlighet att någon gång se tävlingen live oavsett var du har din hemvinst.
  • V3 är ett relativt snabbt spel, jämfört med de andra V-spelen. Du har bara tre avdelningar att koncentrera dig på, och när loppen är genomförda är spelet över. Det är bra för oss med lite tid.

Nackdelar med V3

  • V3 är, precis som de andra travspelen, inte ett spel du lär dig i en handvändning, det krävs nämligen både tid och koncentration för att lära sig spelet. Du får dock experthjälp om du vill, från Harry Boy, men att lära sig att spela helt själv tar garanterat tid.

Sammanfattning

V3 är spelet som alla borde testa, det är snabbt, det är relativt enkelt att förstå och det kan spelas ofta eller precis när du vill, året om. Det är ett spel för alla, och envar. Det är travspelet du kan spela själv eller med kompisar. V3 är precis som flera av de andra V-spelen ett riktigt folkspel. Det är enkelt, det är hyggligt billigt, och det går av stapeln överallt i Sverige. Nedan listar vi några korta fakta om spelet.

  • Kan spelas varje dag, året runt
  • Spelas på de flesta av landets travbanor
  • Kostar tio kronor per rad
  • Du kan spela på travbanan, i butiken eller på nätet
  • Att spela med andelar är kul och annorlunda
  • Testa på vet ja!