V4:an – Hur spelar man V4:an?

V4 – Skramla ihop fyra rätt

V4 såg dagens ljus den 3 februari 2006. Det är ett spel från ATG som går av stapeln varje dag. Precis som för de andra travspelen från ATG är målet att gissa vilka som blir vinnarna i fem travlopp från Sverige, och i vissa fall även Norge. Spelet har mycket gemensamt med V5, bland annat finns det en särskild regel som garanterar att minst en spelare vinner pengar. Precis som för V5 säger huvudregeln att det krävs alla rätt för vinst, samtidigt säger en annan regel att minst en spelare måste vinna pengar, vilket innebär att ifall ingen spelare har fyra rätt vinner den/de som har tre rätt. Ifall ingen har tre rätt vinner den/de som har två rätt och så vidare. V4 arrangeras som sagt varje dag, året om. I början av veckan har du dessutom ofta möjlighet att spela mer än en gång om dagen. Priset är två kronor per rad, vilket är en krona mer än vad V5 kostar.

Små Fakta

Erbjuds av: ATG
Webbsida: https://www.atg.se/v4
Premiär: 3 februari 2006
Speldagar: Varje dag, året runt.
Spelplatser: På nätet, i butiken eller på tävlingsbanan.
Kostnad: 2 kronor per rad
Vinstkrav: Alla rätt (undantag finns, se information på diverse ställen i texten)
Vinstsumma: Varierar beroende på odds och satsad peng

Tid och plats

Tävlingen genomförs minst en gång per dag, ofta mer. Det går att spela på spelet upp till fyra gånger på ett dygn. Tävlingen avgörs ofta inom ramen för andra tävlingar:

 • Det är ganska vanligt att tävlingen går av stapeln en gång vid lunch och att den därefter genomförs inom ramen för V5 eller V64 under eftermiddagen och kvällen.
 • Under onsdagskvällen arrangeras tävlingen inom ramen för V86.
 • På lördagar genomförs V4 inom ramen för V65 eller V75.

Tävlingen arrangeras både i Sverige och utomlands, och då talar vi normalt sett om grannlandet Norge. En mängd olika banor har äran att vara arrangörer för tävlingen:

 • Små landsortsbanor, stora banor med V75 status, och galoppbanor.
 • Under sommaren är det vanligt att mindre banor som de i Karlshamn och Rättvik står som värdar för tävlingen.
 • Flera gånger i månaden körs loppen på galoppbanor både i Sverige och Norge.

Hur spelar jag på V4?

Det är inte särskilt svårt att spela på V4, särskilt inte för dig som är bekant med de övriga V-spel från ATG. Spelets idé är att gissa vilka hästar som vinner fyra specifika tävlingslopp (=avdelningar). Du kan öka dina vinstchanser genom att satsa på mer än ett ekipage per avdelning, ifall du gör det kallas ditt spel för ett system. Det är dessutom alltid viktigt att välja reserver till ditt spel. Reserverna går in i systemet ifall någon av de ordinarie hästarna får förhinder. Ifall du inte väljer reserv själv väljs denna ut åt dig av ATG, enligt en särskild turordning. Minsta spelkostnad är 2 kronor, kostnaden ökar givetvis desto fler hästar systemet består av.

 • Du kan spela på V4 hos ATG:s ombud, vilka är både små och stora butiker, du kan också spela på nätet på: atg.se/v4 eller på plats; på tävlingsbanan.
 • Om du vill veta exakt vad ditt system kostar multiplicerar du antal hästar du har valt med grundkostnaden som är två kronor. Till exempel (2x3x4x2) x2 =96 kronor. I detta exempel spelar du på två hästar i avdelning ett, på tre hästar i avdelning två, på fyra hästar i avdelning tre, samt på två hästar i avdelning fyra. Du multiplicerar slutligen med grundkostnaden som är 2 kronor och får ett sammanlagt pris på 96 kronor.
 • Harry Boy är ATG:s spelexpert. Harry kan hjälpa dig med delar av ditt spel eller hela spelet. Du kan välja vissa hästar/avdelningar själv och låta Harry Boy välja resten, eller så kan du låta Harry välja allt, det är helt upp till dig.

Fördelar och nackdelar med V4

Nedan listar vi ett antal fördelar och nackdelar associerade med spelet.

Fördelar med V4:

 • V4 spelas varje dag, hela året, och ibland fler än en gång per dag. Tävlingen går av stapeln upp till fyra gånger per dag. Detta erbjuder mycket action och skoj för den som vill spela ofta.
 • Normalt sett ger endast alla rätt vinst, det finns dock en specialregel som gör gällande att minst en spelare alltid måste vinna pengar. Det här innebär att ifall ingen har fyra rätt vinner den/de som har tre rätt och så vidare. Det är jättebra att spelet alltid genererar vinnare.
 • V4 är, som de andra travspelen från ATG, ett spel med mycket fart i och som erbjuder rejält med spänning. Du kan välja att följa tävlingen på plats, framför teven eller vid laptopen. Du kan lämna in spel på följande platser: på nätet, i butiken; i en av ATG:s ombud, eller på plats; på tävlingsbanan. Det finns alltså gott om sätt att ta del av spänningen.
 • Tävlingarna går av stapeln runt om i landet, och arrangeras dels av banor med V75 och V86 status, och dels av mindre banor utan särskild status. ATG ger därmed en stor del av befolkningen möjlighet att följa tävlingarna på plats.
 • V4 är något dyrare än V5 per rad, men spelet innehåller också färre lopp, vilket innebär att systemen jämnar ut sig prismässigt. En enkelrad kostar två kronor, vilket trots allt är ett riktigt bra pris!

Nackdelar med V4

 • Trav är inte enkelt att lära sig, det tar tid att sätt sig in i och det krävs en hel studier för att bli riktigt duktig. Det finns dock travskolor och experthjälp att få, det krävs dock en hel del tålamod för att behärska spelet.

Sammanfattning

V4 är V5:s lillebror. Det är ett spel som går snabbare att spela jämfört med V5 eftersom det innehåller färre avdelningar, vilket kan vara en bra idé om du har begränsat med tid. I övrigt är V4 väldigt likt V5, V4 kostar dock två kronor per rad istället för en krona, det innehåller dock färre avdelningar, vilket innebär att liknande system kostar ungefär lika mycket i båda spelen. V4 går av stapeln runt om i landet, på en mängd olika travbanor, något som självklart är kul, och som innebär att väldigt många personer runt om i vårt avlånga landet kan följa tävlingarna på plats. Du kan lämna in din kupong på en mängd olika platser, både på nätet och ute i verkligheten. V4 är ett riktigt folkspel från ATG, det går att spela varje dag, det arrangeras runt om i landet och är billigt. Länge leve travet!