V5:an – Hur spelar man V5?

V5 – Spela varje dag!

V5 hade premiär redan 15 november 1959 på Jägersro och är ett av ATG:s äldsta spel. Spelet går ut på att gissa vilka som blir vinnarekipagen i fem travlopp från Sverige, Norge och Danmark. En särskild regel  gör gällande att det alltid måste finnas minst en vinnare, ofta flera. Huvudregeln säger att endast fem rätt ger vinst, men den säger samtidigt att det alltid måste finnas minst en vinnare, vilket betyder att om ingen spelare har fem rätt så vinner den/de som har fyra rätt. Om ingen har fyra rätt vinner den/de som har tre rätt och så vidare. Det som utmärker V5 gentemot flera andra travspel från ATG är att tävlingen går av stapeln varje dag, året om. I början av veckan har du dessutom ofta möjlighet att spela mer än en gång per dag.

Små Fakta

Erbjuds av: ATG
Webbsida: https://www.atg.se/v5
Premiär: 15 november 1959 på Jägersro
Speldagar: Varje dag, året runt.
Spelplatser: På nätet, i butiken eller på tävlingsbanan.
Kostnad: 1 krona per rad
Vinstkrav: Alla rätt (undantag finns, se informationen ovan)
Vinstsumma: Varierar beroende på odds och satsad peng

Tid och plats

V5 går av stapeln minst en gång per dag, ibland oftare, särskilt i början av veckan. Då har du ibland möjlighet att spela upp till fyra gånger per dag enligt nedanstående schema.

 • Middagspass: Omkring 12.20 (12.45 på helgdagar)
 • Eftermiddagspass 1: 13.30
 • Eftermiddagspass 2: 15.00
 • Kvällspass: 18.30

Tävlingen går av stapeln både i Sverige och utomlands, och då handlar det om de Nordiska länderna Norge och Danmark. Det finns några bra fakta angående V5:s tävlingsplatser. I Sverige representeras samtliga tävlingsbanor under ett kalenderår, även riktigt små banor.

 • Eftermiddagspassen körs ofta utomlands (både på trav- och galoppbanor)
 • Kvälls- och middagspassen går oftast av stapeln innanför Sveriges gränser
 • Vintersäsongen domineras starkt av lopp utanför Sverige

Hur spelar jag på V5?

Det är inte svårt att spela på V5, särskilt om du vet hur man spelar på övriga V-spel från ATG. Spelet går ut på att gissa vilka hästar som vinner fem specifika tävlingslopp (=avdelningar). Du måste alltså spela på minst en häst i varje avdelning (=lopp), för att ha möjlighet att vinna på V5. Du kan satsa på mer än en häst i varje avdelning för att öka dina chanser. Du bör dessutom alltid välja reserver till ditt spel, dessa går in systemet ifall någon av dina ordinarie hästar får förhinder. Ifall du inte väljer reserver själv väljs dessa ut åt dig enligt en särskild turordning. Minsta kostnad att spela för är 1 krona och kostnaden ökar med antalet hästar du satsar på.

 • V5 är tillgängligt på flera olika platser. Du kan spela V5 hos ditt ATG-ombud, som både är små och stora butiker, du kan spela på nätet på: atg.se/v5 eller på tävlingsbanan.
 • Om du vill veta vad din kupong kostar multiplicerar du med antal hästar du har valt i respektive avdelning (=lopp). Till exempel 2x3x4x2x2=96 kronor. I detta exempel spelar du på två hästar i avdelning ett, på tre hästar i avdelning två, på fyra hästar i avdelning tre, samt på två hästar i avdelning fyra och fem.
 • Du kan välja samtliga hästar själv och ensam skapa ditt system, eller så kan du ta hjälp av spelexperten Harry Boy. Harry hjälper dig i så fall med antingen delar av ditt spel eller hela spelet, ifall du inte vill eller inte kan.

Fördelar och nackdelar med V5

Nedan listar vi ett antal fördelar och nackdelar associerade med spelet.

Fördelar med V5:

 • V5 är spelet som går av stapeln varje dag, året om, och vissa dagar mer än en gång. Tävlingen organiseras upp till fyra gånger per dag. Detta är kul för den/de som vill spela ofta.
 • Spelet betalar ut vinster till den/de som har fem rätt, ifall ingen spelare har fem rätt vinner den/de som har fyra rätt och så vidare. Det här innebär att spelet genererar vinnare varje dag, året om, och ofta mer än en vinnare per dag.
 • V5 är, som de andra travspelen från ATG, fartfyllt och spännande, och du kan välja att följa tävlingen på plats, framför teven eller vid datorn. Du erbjuds dessutom att spela på tre helt olika ställen: på nätet, i butiken; i en av ATG:s ombud, eller på plats; på tävlingsbanan.
 • Tävlingarna går av stapeln överallt i landet, både på små och stora banor, och även utomlands, i de nordiska länderna Norge och Danmark. Alla får därmed en möjlighet att någon gång se tävlingarna i verkligheten.
 • V5 är billigt, precis som många av de andra travspel från ATG. Spelet kostar endast 1 krona per rad. Det blir givetvis dyrare när du spelar stora system med många hästar, men så länge du håller dig till mindre system kan du satsa på ett par hästar för en tia eller två.

Nackdelar med V5

 • Travet har sin egen värld, det har sina egna regler, sina egna stjärnor och för att bli duktig på det behövs massor av erfarenhet, det finns dock riktigt bra travskolor på nätet som erbjuder goda möjligheter att lära sig spela.

Sammanfattning

V5 är travspelet som går av stapeln varje dag, och ibland flera gånger per dag. Spelet ger många vinnare, eftersom det arrangeras ofta, även då det i normala fall krävs alla rätt för vinst. Spelet erbjuder gott om spänning, eftersom alla travtävlingar har trevliga spänningsmoment.  V5 arrangeras på en mängd olika travbanor runt om i landet, och även på riktigt små banor. På ett kalenderår hinner samtliga tävlingsbanor i Sverige stå som värdar för tävlingen, både trav- och galoppbanor. Det här är en riktigt trevlig aspekt av spelet, eftersom det gynnar många små banor och små arrangörer runt om i landet, det innebär ju att ATG gör något för hela Svea Rike. En sådan här tävling betyder givetvis mycket mer för mindre orter och banor än för stora städer och tävlingsbanor, och kanske är det till och med så att denna typ av tävling hjälper till att hålla vissa mindre banor vid liv. V5 är det folkliga travspelet, eftersom det går att spela på varje dag, och eftersom det går av stapeln runt om i hela landet, både på små- och stora travbanor. Spelet är dessutom riktigt billigt, en rad kostar endast en krona. Alla kan därmed vara med och spela!