Vinnare & Plats – Hur spelar man Vinnare & Plats på travet?

Vinnare & Plats – Det klassiska spelet

Vinnare & Plats är ett samlingsnamn för två separata spel som även går att spela tillsammans. Det är ATG:s absolut äldsta spel, och både Vinnare och Plats hade premiär år 1923, samma år som världs-utställningen kom till Göteborgs hamn. I snart hundra år har dessa spel, de mest klassiska formerna av spel på hästar, existerat och glatt tusentals och åter tusentals svenskar. Vinnare är ett spel där du helt enkelt gissar på vinnarhästen i en viss tävling. Plats går ut på att välja ett ekipage som du tror blir etta, två eller trea i ett lopp (ifall sju eller fler hästar kommer till start). Ifall sex eller färre hästar startar gäller platsvinst för ettan eller tvåan i tävlingen. Vinnare & Plats som spel är egentligen en kombination av Vinnare och Plats, så om du spelar på Vinnare & Plats spelar du egentligen både på Vinnare och Plats fast på samma häst; kostnaden för satsningen blir det dubbla, men du vinner å andra sidan oddset för både vinnarspelet och platsspelet.

Små Fakta

Erbjuds av: ATG
Webbsidor: https://www.atg.se/plats, https://www.atg.se/vinnare, https://www.atg.se/vp
(Websidorna avser spelen Plats, Vinnare och Vinnare & Plats som var och en har sin egen sida)
Premiär: 1923 (samma år som världsutställningen kom till Göteborg)
Speldagar: Varje lopp; vid varje lunch, och under varje kväll, året om.
Spelplatser: På nätet, i butiken eller på tävlingsbanan
Kostnad: Insatsen varierar mellan 5 och 5.000 kronor
Vinstsumma: Varierar beroende på odds, och insats

Tid och plats

Vinnare & Plats kan spelas varje dag, varje lopp, året om. Det är det travspel som kan spelas oftast och mest av alla spel som ATG erbjuder.

Eftersom Vinnare samt Plats kan spelas vid samtliga av ATG:s travtävlingar runt om i landet finns det egentligen ingen begränsning för hur många trav- och galoppbanor spelet kan anordnas på. Den enda begränsningen som finns är antalet tävlingar som anordnas per år. Spelet går av stapeln både under tävlingar i Sverige och utomlands.

Hur spelar jag på Vinnare & Plats?

 • Vinnare & Plats kräver precis som andra travspel viss kunskap om trav, spelet i sig är dock tämligen okomplicerat, du satsar antingen på vinnaren i ett lopp eller på plats ett, två eller tre (ett eller två vid färre än sju hästar)
 • Det går bra att spela på ATG:s ombud, vilka omfattar både små och stora butiker runt om i vårt avlånga land. Du kan också spela på nätet om du föredrar det, eller på plats; på travbanan.
 • Du kan välja en insats mellan 5 – 5000 kronor, detta blir spelets pris.
 • Din vinst på spelen Vinnare och Plats är oddsen på respektive spel multiplicerat med insatsen. Om oddset på Vinnare är 7,5 och du har satsat 10 kronor vinner du 75 kronor. Ifall oddset på Plats är 2,5 och insatsen är 10 kronor blir vinsten 25 kronor.
 • Spelar du på Vinnare & Plats spelar du i praktiken ett vinnarspel och ett platsspel på samma häst. Du betalar alltså dubbelt för Vinnare & Plats gentemot Vinnare eller Plats. Om siffrorna är de samma som i exemplet ovan betalar du alltså 20 kronor, men du vinner å andra sidan på båda spelen vilket innebär 100 kronor i vinst (om din häst vinner loppet, annars får du platsvinsten).

Spela på Raketen!

Raketen är en särskild variant av Vinnare & Plats. Du kan välja upp till sju lopp och målet med spelet är att gissa på en vinnare eller plats i varje lopp. På Raketen kan du vinna riktigt maffiga vinster på väldigt små satsningar. Nedanstående schema visar hur en Raket kan se ut:

 • Lopp 1: Häst 4 som vinnare
 • Lopp 2: Häst 5 på plats (1-3)
 • Lopp 3: Häst 8 som vinnare
 • Lopp 4: Häst 7 på plats (1-3)
 • Lopp 5: Häst 11 på plats (1-3)
 • Lopp 6: Häst 2 som vinnare
 • Lopp 7: Häst 1 som vinnare

 

Fördelar och nackdelar med Vinnare & Plats

Nedan listar vi ett antal fördelar och nackdelar associerade med spelet.

Fördelar med Vinnare & Plats:

 • Eftersom Vinnare & Plats kan spelas på varje lopp, i varje tävling som ATG arrangerar eller är medarrangör av, har du flera tusen avdelningar (=lopp) att spela på under ett år.
 • Vinnare & Plats vinst varierar med insatsen och oddset. Ifall oddset är högt kan du vinna riktigt mycket pengar på en liten insats. Du kan även i viss mån styra oddset genom att satsa på mindre säkra ekipage, ekipage som färre spelar på.
 • Spelet arrangeras överallt i Sverige och även utomlands, eftersom det har sin hemvist bland varje tävling som ATG är inblandad i. Du får därmed en fantastisk omväxling av platser att se tävlingen på.
 • Vinnare & Plats är det överlägset snabbaste spelet från ATG, och du kan spela på endast ett lopp, eller flera på raken om du vill. Ett lopp tar inte många minuter. Det är spänning på högsta nivå.

Nackdelar med Vinnare & Plats

 • Trav tar lång tid att lära sig, och Vinnare & Plats är inget undantag. Det krävs en viss ansträngning för att lära sig spelet; att förstå de faktorer som påverkar resultatet, att få kunskap om de olika hästarna och kuskarna, hur ekipagen samspelar och mycket mer.

Sammanfattning

Vinnare & Plats är ATG:s äldsta och mest klassiska spel. Det består egentligen av två spel; Vinnare och Plats, som även kan spelas tillsammans för att ha chans att vinna mer. Du kan välja svårighetsgrad själv, eftersom Vinnare är betydligt svårare än Plats. Det är spelet för oss som har ont om tid, eller för oss som gillar ett riktigt fartfyllt spel. Eftersom du dessutom kan välja att spela Raketen som är ett betydligt längre spel kan du själv anpassa speltiden, du kan alltså välja om du vill ha ett kortare och mer actionladdat spel eller ett längre spel där spänningen sakta byggs upp. Du kan också vinna rejält med pengar om du satsar på en häst med höga odds. Förutom allt det här är spelet dessutom billigt, det kostar nämligen endast 5 kronor att spela på en häst, du kan satsa upp till 5000 kronor, men det kanske inte är att rekommendera, om du inte är riktigt säker på din sak!